جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بهترین لباس و برترین همسر

زمان مطالعه: 3 دقیقه

لباس ظاهرى حافظ بدن و پوشاننده‏ى اندام و عیب‏هاى جسمانى و بلکه زینت بدن است. در کنار لباس ظاهر- همان گونه که قبلا بیان شد- لباس باطنى نیز وجود دارد که حافظ روح آدمى از آلودگى به زشتى‏ها و انحراف‏هاى ناشى از طغیان غریزه‏هاى جنسى و جسمى، پوشاننده‏ى عیب‏ها و زشتى‏هاى باطنى و بلکه زینت باطن است که موجب افزایش سطح شخصیت معنوى انسان مى‏گردد، آن لباس لباس برین تقواست:

(یا بَنی‏ آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنا عَلَیْکُمْ لِباساً یُواری سَوْآتِکُمْ وَ ریشاً وَ لِباسُ التَّقْوى‏ ذلِکَ خَیْرٌ(؛ اى فرزندان آدم، همانا بر شما جامه‏اى فروفرستادیم که شرم‏گاه شما را بپوشاند و هم مایه‏ى زیبایى و زیور شما باشد ولى جامه‏ى پرهیزگارى و تقوا، بهتر است (1)

با ضمیمه کردن آیه‏ى فوق به آیه مورد بحث، این نتیجه به دست مى‏آید که زن و شوهر در صورتى لباس یک‏دیگرند و آراسته به آن نکته‏ها و ویژگى‏هاى اخلاقى و رفتارى هستند که خودشان به لباس و زینت تقوا آراسته شده باشند.

انسان با تقوا و خداپرست است که حافظ شخصیت و عفت و حیاى همسر، تأمین کننده‏ى نیازهاى جسمى و روحى او، پوشاننده‏ى عیب‏ها و نیز مایه‏ى عزت و افتخار او مى‏باشد، اما همسر بى‏تقوا و غافل از یاد خدا و قیامت، در نهایت شاید بتواند تنها نیازهاى

جسمى، مادى، غریزى و بخش ناچیزى از نیازهاى اصیل روانى زوجش را تأمین کند. بنابراین با وجود تقوا در همسران، بنیان خانواده مستحکم و ریشه‏دار مى‏شود و اهداف والاى پیوند مسشترک تحقق مى‏یابد.

به بیان روشن‏تر، اگر زن و شوهر از زینت و مزیت تقوا برخوردار باشند، رابطه‏ى میان آنها رابطه‏ى لباس و عفاف و زینت خواهد بود و در نتیجه در کنار هم از آرامش و زندگى شیرین بهره‏مند مى‏گردند و در مسیر تکامل و رسیدن به هدف آفرینش، کامل کننده‏ى یک دیگر بوده و در فضایى آکنده از مهر و محبت به تولید و تربیت فرزندان سالم و صالح و با تقوا نیز همت مى‏گمارند.

اما زن و شوهرى که پیرو هوى و هوس خویشتن و محروم از زیور تقوایند، چگونه مى‏توانند حافظ عفاف و مایه زینت و تکامل بخش یک دیگر باشند؛ وقتى خود از لباس تقوا و جمال باطن بى‏بهره‏اند چطور مى‏توانند لباس عفت و حیا و مایه زینت و افتخار و کمال هم باشند. طبق قاعده‏ى عقلى: «فاقد الشى‏ء لیس بمعطیه«؛ کسى که کمالى ندارد نمى‏تواند کمال بخش دیگرى باشد؛ زن یا شوهر کم عفت و حیا نمى‏تواند براى دیگرى مایه‏ى عفاف و حیا و فضیلت باشد.

کسى که همسرش را آزاد مى‏گذارد براى آن که خود آزاد و لاابالى باشد، نه تنها مایه‏ى آرامش همسر نیست، بلکه باعث اضطراب و عامل سقوط اوست و فرزندان چنین افرادى هم نه تنها اسباب خوشبختى، سعادت، سرفرازى نیستند، بلکه مایه‏ى سرافکندگى و زحمت والدین خود مى‏شوند.

از این رو قرآن کریم به انسان‏ها هشدار مى‏دهد که مبادا فریب شیطان را بخورند و لباس تقوا را که بر حسب فطرت بر اندام روحشان پوشانده شده از خود جدا سازند و آبروى خویشتن را بریزند؛ قرآن کریم مى‏فرماید براى شما عیب‏هایى است که جز در پرتو لباس تقوا پنهان نمى‏شوند، اگر این لباس را از اندام روح جدا ساختید از بهشت آرامش و خوشبختى دنیا و آخرت محروم مى‏شوید؛ همان گونه که شیطان پدر و مادرتان، آدم و حوا را فریب داد و از بهشت آسایش و امنیت بیرون شدند:

(یا بَنی‏ آدَمَ لا یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطانُ کَما أَخْرَجَ أَبَوَیْکُمْ مِنَ الْجَنَّةِ یَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما لِیُرِیَهُما سَوْآتِهِما…(؛ اى فرزندان آدم! مبادا شیطان فریبتان دهد ]و شما را از راه راست بیرون برد] چنان که پدر و مادرتان را از بهشت بیرون کرد در حالى که جامه‏شان را از آنها برکند تا شرمگاهشان را به آنها بنمایاند (2)


1) اعراف (7) آیه 26.

2) اعراف (7) آیه 27.