پیوندى دو سویه بین عوامل روانشناختى و سلامت جسمانى وجود دارد عوامل روانشناختى که در بیمارى جسمى نقش دارند ناتوانى درانطباق با موقعیتهاى جدید، ناتوانى در برخورد با هیجانات قوى و ابراز آنها، ناتوانى در تفسیر دقیق محیط و ناتوانى در ایجاد روابط نزدیک شخصى را شامل مىشود.
عوامل خانوادگى، وضعیت اقتصادى خانواده، انطباق و یا عدم انطباق با همسر، مرگ همسر و یا متارکه، ازدواج فرزندان و تنها ماندن، همگى دنیاى فرد را پایان یافته جلوهگر ساخته و جز افسوس گذشته چیزى باقى نخواهد ماند.
مسائل مهمتر اینکه در اکثر موارد در همین دوران شوهر نیز دچار عوارض سنى، مسائل بازنشستگى و یا از کار افتادگى بوده و اجبارا در خانه باقى مىماند.
وجود یک چنین عامل ناراحت کننده در خانواده از دست دادن استقلال گذشته در مدیریت خانه، زن را نگران، افسرده، بى پناه و قدرت انطباق را در وى مختل مىسازد.
از طرفى گذشت عمر و از دست دادن کار فعال و از طرف دیگر برخورد و همزیستى با همسرى که دوران یائسگى را مىگذراند و
کودکان در دورهى نوجوانى که آنها نیز دست به گریبان مسائل این دوره هستند زندگى را بر مرد تیره کرده و او را عاصى مىسازد. بسیارى از ازدواجهاى جدیدى را که در این موقع انجام مىشود باید مربوط به همین نابسامانیها دانست. تجربه نشان داده است که اکثرا ازدواجهاى دوم مردان در این سن و این دوره بیشتر از سایر دورههاى عمر است. به هر حال انسان باید راضى به رضاى خدا باشد چون پیرى و فرسودگى هم یکى از حکمتهاى الهى است که قرآن مىفرماید:
اللَّهُ الَّذی خَلَقَکُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفاً وَ شَیْبَةً یَخْلُقُ ما یَشاءُ وَ هُوَ الْعَلیمُ الْقَدیرُ(1)
«خدا آن کسى است که شما را در ابتدا از جسم ضعیف بیافرید آنگاه پس از ضعف و ناتوانى توانا کرد(جوان)و باز از توانایى به ضعف و سستى و پیرى برگردانید که او هر چه بخواهد و مشیتش تعلق گیرد مىکند. زیرا خدا به همهى امور عالم دانا و تواناست.»
1) سوره روم آیه 54.