جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مادران کم شیر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یکی از موهبت های الهی این است که معمولاً اکثر قریب به اتفاق بانوانی که زایمان می نمایند به محض زایمان، شیر – که رزق و روزی نوزاد است – در سینه ی آنان جریان پیدا می کند. اما گاهی بعضی از مادران احساس می کنند که شیرشان کم است و ممکن است عوارض کمبود غذایی زمان آبستنی و یا ناراحتی هایی که منجر به اختلال اعصاب می شود، اثر سوء روی شیر آنان گذاشته باشد. با وجود این، کتب

پزشکی می نویسند: معمولاً شیری که مادر تولید می کند برای 4-6 ماه اول زندگی کودک کافی است.

وقتی مادری اظهار می نماید که شیرش خیلی کم است معلوم می شود که اعتماد به نفس او بسیار کم است (1) و در این حال باید دفعات شیر دادن به نزواد را اضافه کند. مک زدن مکرر طفل، باعث تحریک پستان و جاری گردیدن شیر می شود و در نتیجه به اعتماد مادر در توانایی شیر دادن کمک می کند.

ممکن است اضافه نشدن وزن نوزاد که باید مورد توجه باشد و یا بی قراری و گریه کردنش به خیسی لباس و یا تشنگی و گرسنگی و… مربوط باشد. لذا مادران باید تمام جوانب مخصوصاً روش صحیح شیر دادن و در بغل گرفتن نوزاد را رعایت نمایند. (2)

اگر گاهی کمبود شیر واقعیت پیدا کند باید گفت که کیفیت غذایی و عفونت زدایی شیر این گونه مادران خوب است. (2) مادران باید قبل از هر اقدامی ابتدا طفل خود را با پستان شیر دهند، حتی اگر عقیده داشته باشند که شیرشان کم است و با این روش شیر دوباره از پستان جاری شده و به زودی قادر خواهند بود که تنها با شیر خود نوزادشان را تغذیه

نمایند.

البته ممکن است هنگام زایمان و بر اثر مصرف داروها مدتی جریان شیر در پستان به تأخیر افتد که این امر نباید موجب نگرانی مادر و اطرفیان گردد. مادر باید بلافاصله و حتی نیم ساعت بعد از زایمان به نوزاد خود شیر بخوراند، زیرا مکیدن نوک پستان به وسیله ی طفل سبب تحریک جریان شیر در پستان ها می شود. اگر احیاناً کودکی توانایی مکیدن نداشته باشد، باید برای رفع گرسنگی او را با روشی بهداشتی، شیر رااز پستانها دوشید و با قاشق به خورد طفل داد.

مادران نباید زود تصمیم به قطع شیر بگیرند و حتی در موارد یأس کامل خود از شیرشان بازهم از گذاشتن پستان در دهان طفل خود مسامحه و کوتاهی نکنند. در مواردی که احساس شود شیر مادر کم شده است باید او را به تغذیه ی خوب و کافی و مقوی و مخصوصاً استفاده از نوشیدنی ها وادار ساخت که در این حال، غالباً شیر پس از حدود یک هفته دوباره جریان یافته و به زودی مادر خواهد توانست تنها با شیر خود طفلش را تغذیه نماید. (3)


1) تغذیه نوزاد با شیر مادر، ص 31.

2) تغذیه ی نوزاد با شیر مادر، ص 31.

3) مدرک پیشین.