تغذیه ی نوزاد با شیر مادر بهتر از هر تغذیه ی دیگری است. اکنون همگان به این موضوع مهم اقرار و اعتراف نموده و دانشمندان در بررسی های ویژه و کنفرانس هایی خاص، مزایای تغذیه ی نوزادان با شیر مادران را اعلام داشته اند.
در این جا به گونه ای گذرا برخی از مزایای شیرمادر را می آوریم تا تأکیدی دوباره بر اهمیّت موضوع باشد و بر آگاهی خوانندگان ارجمند بیفزاید.
1- شیر مادر – بر خلاف شیرهای دیگر – استریل بوده و دارای حرارات مناسب است و خراب نمی شود.
2- شیر مادر در بردارنده ی بیشترین مواد غذایی لازم به مقدار مناسب برای تغذیه ی کودک می باشد به خلاف انواع دیگر شیر که بالاخره کبودهایی دارند و باید با مواد دیگری مخلوط شوند. (1)
3- شیر مادر بسیار زود و آسان هضم می شود و اختلالاتی مثل اسهال، استفراغ و یبوست و… ایجاد نمی کند. (2)
4- شیر مادر از نظر مالی هزینه ای ندارد و همگان، از ثروتمند
و نیازمند، می توانند از آن استفاده نمایند.
5- شیر مادر سبب ایجاد فلور میکروبی مناسب در روده ها می شود که ظاهراً در جذب ویتامنی ها وفاکورهای غذایی مؤثر است.
6- شیر مادر دارای پادتن هایی است که در پیشگیری از عفوت های گوارشی و تنفسی مؤثرند.
7- حساسیت به شیر که در تغذیه ی شیرخاران با شیر گاو و… مشاهده می شود، در تغذیه با شیر مادر معمولاً مشاهده نمی شود. (2)
8- کمی مقدار پروتئین و اسیدهای آمینه و املاح موجود در شیر مادر در مقایسه با شیر گاو، برای شیرخواران، به خصوص نوزادان نارس و کم وزن، مناسبتر است. (2)
9- کودکانی که با شیر مادر تغذییه می گردند، کمتر در معرض چاقی قرار می گیرند.
10- شیر مادران، دارنده ی مقدار کافی اسیدهای چرب اشباع نشده است که این اسیدها احتمالاً در رشد مغز مؤثرند.
11- تغذیه با شیر مادر از نظر ورحی موجب پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد می گردد و در اتحاد و اتفاق مادران و فرزندان با یکدیگر بسیار
مؤثر است. (2)
12- مشاهدات موجود نشان می دهد که شیوع سرطان پستان در ماردانی که کودکان خود را شیر نداده اند بیشتر از مادرانی اس که کودکان خود را با پستان تغذیه نموده اند.
تذکر این نکته لازم است که با جود توصیه های پزشکی و بهداشتی در مزایای تغذیه ی نوزدان و شیرخواران با شیر مادر، بررسی های انجام شده نشان می دهند که تعداد مادران شیرده در کشورهای مختلف هر ساله کمتر می شود و به ویژه این کاهش در کشورهای پیشرفته بسیار چشمگیر است. مؤثرترین عوامل ایجاد چنین وضعی، اشتغال مادران به کار در خارج از منزل، پیشرفت های سریع صنایع غذایی و تهیه ی فرآورده های متنوع برای تغذیه ی کودکان، تبلیغات اغراق آمیز در عرضه ی آنها و به ویژه بی توجهی به اهمیت تغذیه با شیر مادر در سطوح مختلف آموزشی و از طرف پزشکان و پرستاران است. (3)
1) تغذیه با شیر مادر، دانشگاه علوم پزشکی ایران، ص 67.
2) مدرک پیشین.
3) تغذیه ی مادر و کودک، ص 18.