جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نوزاد و مادر در کنار هم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از آیات و روایات و اخلاقیات اسلامی استفاده می شود که یکی از اثرات مهم شیر دادن مادران به نوزدان، ایجاد عاطفه و مهربانی بین مادر وکودک است. از این جهت سفارش می شود که پس از زایمان، مادر و نوزادش در کنار هم باشند و نباید تحت هیچ عنوانی و به طور مطلق از هم جدا گردند، مگر در موارد ضروری و خطرناک.

اگر در حالت طبیعی و عادی و بدون وجود موارد ضروری بخواهند مادر را از نوزداش جدا کنند و برنامه ی مخصوص تغذیه ی روزمره ی دقیق را دنبال نمایند، مادر تحت فشارهای عصبی قرار می یگرد و گاه از شیر دادن به نوزاد دلسرد می شود. مادران و به خصوص نوزادان

از شیر دادن و مکیدن نوک پستان، بهترین لذتهای دنیایی را احساس می نمایند و نباید اطرافیان خصوصاً مسؤولین بهداری ها و بیمارستان ها و زایشگاه ها مانع این موهبت الهی گردند. (1)

یکی از تذکرات مفیدی که باید به مادران شیرده داده شود این است که بدانند کجا باید به نوزاد خود شیر دهند، مخصوصاً در مناطقی که تغذیه ی کودکان با شیر مادران بر خلاف نظام طبیعت و احکام اسلامی منسوخ است.

ناگفته نماند که بسیاری از مادران ممکن است ترجیح دهند که نوزاد خود را پنهانی شیر دهند. خانواده های مذهبی نیز ممکن است احساس نمایند که ممکن است ضمن شیر دادن، اعضای نامحرم خانواده وارد شوند، البته عدم رعایت حجاب، مسؤولیت شرعی دارد و در روز معاد از تکالیف بسیار مهمی است که دقیقاً رسیدگی خواهد شد. آیات و روایات در این باره بسیار است و برای تبرک فقط به یک آیه ی شریفه اشاره می شود:

»قُلْ لِلْمُؤْمِنینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ یَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِکَ أَزْکى‏ لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبیرٌ بِما یَصْنَعُونَ وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ یَحْفَظْنَ

َفُرُوجَهُنَّ وَ لا یُبْدینَ زینَتَهُنَّ إِلاَّ ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى‏ جُیُوبِهِنَّ وَ لا یُبْدینَ زینَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبائِهِنَّ أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنائِهِنَّ أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَنی‏ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَنی‏ أَخَواتِهِنَّ أَوْ نِسائِهِنَّ أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُهُنَّ أَوِ التَّابِعینَ غَیْرِ أُولِی الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلى‏ عَوْراتِ النِّساءِ وَ لا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ ما یُخْفینَ مِنْ زینَتِهِنَّ وَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمیعاً أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ؛ (2)

به مردان با ایمان بگو: «دیده فرو نهند و پاکدامنی ورزند، که این برای آنان پاکیزه تر است، زیرا خدا به آن چه می کنند آگاه است.» و به زنان با ایمان بگو: «دیدگان خود را [از هر نامحرم] فرو بندند و پاکدامنی ورزند و زیورهای خود را آشکار نگردانند مگر آن چه که طبعاً از آن پیداست. و باید روسری خود [و حجاب کامل ک هیچ جای بدن و برجستگی ها نمایان نباشند] را بر گردن خویش [فرو] اندازند، و زیورهایشان را جز برای شوهرانشان یا پدرانشان یا پدران شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران شوهرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان یا پسران خواهرانشان یا زنان [همکیش] خود یا کنیزانشان یا خدمتکاران مرد که [از زن] بی نیازند یا کودکانی که بر عورتهای زنان

وقوف حاصل نکرده اند، آشکار نکنند و پاهای خود را [به گونه ای به زمین] نکوبند تا آن چه از زینتشان نهفته می دارند معلوم گردد.» ای مؤمنان، همگی [از مرد و زن] به درگاه خدا توبه کنید، امید که رستگار شوید«.

بنابراین، اگر بانوان در مکان خلوتی به طفل خود شیر دهند، احساس آرامش بهتر و بیشتری نموده و شیر راحت تر از پستانشان جاری گردیده و کار شیر دادن لذت بخش تر و موفقیت آمیزتر خواهد شد.


1) تغذیه ی نوزاد با شیر مادر، ص 18.

2) نور)24(، آیات 30-31.