بدن نوزاد برای رشد و تکامل به انرژی، پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی و آب احتیاج دارد. این مواد باید بوسیله غذا به نوزاد برسند. شیر مادر، کاملترین و مغذی ترین ماده ی غذایی است که تا مدت یکسال غذای اصلی نوزاد را تشکیل می دهد و سپس تا دو سالگی هم یکی از مهم ترین غذاهای نوزاد می باشد.
سایر غذاها وقتی دارای انرژی زیادی باشند، پرانرژی و هنگامی که ویتامین، مواد معدنی و پروتئین زیادی دارند، مغذی نامیده می شوند. وجود آب زیاد در غذا، باعث می شود تا مغذی بودن و پرانرژی بودن آن کم شود. بنابراین کم کردن آب غذاهای نوزاد باعث می شود تا پرانرژی و مغذی شوند. البته بدن نوزاد به آب هم احتیاج دارد که این
آب را می توان به صورت خالص در اختیار نوزاد قرار داد.
شکر و روغن فقط انرژی دارند. از آنجائیکه شکر باعث می شود تا نوزاد به طعم شیرین عادت کند و این موضوع باعث مشکلاتی می گردد، همچنین اضافه کردن شکر به بیشتر غذاها مقدور نیست، بهتر است برای پرانرژی کردن غذای کمکی از روغن استفاده شود. اگر نوزاد شما به خوبی وزن اضافه نمی کند، برای نرم کردن غذاهای کمکی از روغن مایع استفاده کنید و در جاهایی که در دستور تهیه ی غذاهای کمکی گفته شده است که یک قاشق روغن مایع یا آب خالص، شما از روغن مایع استفاده کنید. همچنین می توانید به فرنی و حریره بادام، روغن مایع یا کره اضافه کنید. توجه کنید که در هر وعده ی غذایی بیش از یک قاشق مرباخوری روغن مایع یا کره به نوزاد ندهید.
غذاهای نشاسته ای مانند سیب زمینی، برنج، ماکارونی، بیسکویت، گندم، نان، لوبیا، نخود، عدس، ماش و… هم انرژی زیادی دارند، بنابراین یک راه افزایش انرژی غذای کودک استفاده از این مواد است، مثلا به جای سبزی در سوپ نوزاد سیب زمینی به کار ببرید.
یکی دیگر از علتهای کم بودن رشد نوزاد مربوط به کم بودن پروتئین در غذای اوست. گوشت، حبوبات، تخم مرغ و ماست، منبع خوبی برای تأمین پروتئین مورد نیاز نوزاد می باشند. در صورتی که نوزاد کمبود وزن دارد بهتر است از پروتئین های حیوانی مثل گوشت و تخم مرغ استفاده کنید. می توانید به بعضی از غذاهای نوزاد پودر شیر
خشک اضافه، نمائید، تا میزان پروتئین آن بالا رود.
میوه جات، و سبزیها، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز نوزاد را فراهم می کنند. استفاده از جعفری، گشنیز، هویج، کدو تنبل، لوبیا سبز، نخود سبز، جوانه ی عدس، جوانه ی ماش، جوانه ی لوبیا در سوپ نوزاد باعث مغذی شدن آن می شود. میوه ها و سبزیها دارای فیبر زیادی هستند که در بدن جذب نمی شوند و دفع می گردند ولی وجود آنها برای بدن مفید است و دستگاه گوارش را سالم نگه می دارد و امکان بیماریها و سرطانهای این دستگاه را در آینده کم می کند، ولی چنانچه کودک رشد کمی دارد بهتر است فیبر غذای او تا وقتی که به وزن طبیعی برسد، کم گردد. برای کم کردن فیبر غذا به جای میوه یا پوره ی میوه به نوزاد، آب میوه بدهید. هویج را هم می توانید آب بگیرید و به سوپ نوزاد اضافه کنید. به جای سبزیجات می توانید از سیب زمینی استفاده کنید که فیبر کمی دارد و انرژی آن بالاتر است. سایر سبزیجات را می توانید چرخ کنید و مقدار بسیار کمی آب (نصف لیوان سبزی چرخ کرده را با دو قاشق غذاخوری آب) به آن اضافه کنید و کمی حرارت دهید و سپس سبزی را صاف کرده و آب آن را در سوپ نوزاد، استفاده کنید.