بیشتر شیرخواران در سن شش ماهگی روزانه سه وعده ی غذای کمکی دریافت می کنند. در این هنگام
بایستی تغذیه ی شیر به سه وعده در روز تقلیل یابد(1) شیرخواری که یک بار صبح و یک بار حدود ساعت 30: 2 بعدازظهر، قبل از خواب به طور کامل با شیر تغذیه شده است، همه ی شیر مورد نیاز برای برآورده شدن نیازهای غذایی اش را دریافت خواهد کرد. اگر شما به تغذیه نمودن او در طول شب ادامه دهید، ممکن است غذای جامد مورد نیاز برای رشد سریعش را دریافت نکند. بسیاری از شیرخوارانی که قبلاً خوب می خوابیدند بین سنین 6 تا 9 ماهگی، شب ها شروع به بیدار شدن می کنند چرا که به میزان کافی غذاهای جامد متناسب با وزن و سن خود دریافت نکرده اند. هنوز هم بسیار اهمیت دارد که تعادل صحیحی بین شیر و غذاهای جامد برقرار کنید. اگر شیرخوار شما در طول شب بیدار می شود، باید تغذیه ی او را در طول روز با دقت مورد بررسی قرار دهید.
اگر شیرخوارتان در طول شب اصلاً نمی خوابد و هنوز هم در طول شب از شیر تغذیه می کند، باید به تدریج به او شیر کمتری بدهید یا شیر را به قدری رقیق نمایید، که در طول روز بهتر تغذیه کند(2) توصیه های مربوط به رقیق نمودن غذا در گفتار دوم ذکر شده است.
هنگامی که برنامه غذایی به طور مناسب برقرار شد، هنوز هم بایستی به نوعی، خوابیدن را به شیرخوار آموزش دهید، چرا که در این فاصله بیداری در طول شب به یک عادت واقعی تبدیل می شود. شیرخوارانی که تا ساعت 7 صبح می خوابند، به یک چرت کوتاه صبحگاهی احتیاج دارند، اما این چرت باید حدود ساعت 30: 9 صبح و چرت موقع ناهار حدود ساعت 30: 12 بعدازظهر باشد.
مشاهده کرده ام والدینی که زمان چرت اولیه شیر خوار را در سن بعد از 6 ماهگی جلو نمی آورند، به طور معمول با شیرخواری رو به رو می شوند که صبح ها زودتر از خواب بیدار می شود.
اگر شیرخوارتان خوب می خوابد و ساعت 7 صبح بیدار می شود و اگر مایلید این جریان را بهتر هماهنگ کنید، می توانید او را به حال خود بگذارید تا بیشتر بخوابد. بنابراین او به چرت صبحگاهی احتیاج ندارد، اما شاید نتواند تا ساعت 30: 12 بعدازظهر برای چرت بعد از ناهار خود را کنترل کند. اگر این اتفاق رخ داد، سعی کنید زمان ناهارش را تا ساعت 30: 11 قبل از ظهر جلو بکشید و ساعت 15: 12
بعدازظهر برای چرت بعد از ناهار او را بخوابانید.
در سن بین 6 تا 9 ماهگی، بیشتر شیرخواران روی شکمشان می غلتند و در رختخوابشان به این طرف و آن طرف رفته و درپتوهایشان گیر می افتند. در این صورت، بهتر است همه ی پتوها را برداشته و شیرخوارتان را با لباس گرم مناسب فصل، درون کیسه ی خواب بگذارید. اگر شیرخوار شما هنوز هم شب ها بیدار می شود، ممکن است دلیل این مشکل او، خواب زیاد در طول روز باشد.
بررسی کنید که او بیشتر از سه ساعت بین ساعت 7 صبح تا 7 بعدازظهر نخوابد و به یاد داشته باشید خوابیدن شیرخوار بعد از ساعت 7 صبح می تواند بخشی از این مشکل باشد. شیرخواری که تا ساعت 8 صبح می خوابد و علاوه بر آن دو چرت دیگر در روز دارد دچار مشکل زیاد خوابیدن می شود. یک روز عادی در زندگی شیرخوار 6 تا 12 ماهه ای که شب می خوابد، شبیه برنامه ی روزمره زیر است. اگر شیرخوارتان در طول روز بیشتر از آن چه در این برنامه پیشنهاد شده، می خوابد، سعی کنید به تدریج خواب روزش را کاهش دهید.
چند روز اول ممکن است عصبی شود، اما بالاخره به خواب کم تر در طول روز عادت می کند. در صورتی که زیاد خوابیدن در روز دلیل شب بیداری او باشد، کاهش خواب روز بایستی منجر به بهتر خوابیدن او در شب شود.
یک روز عادی در سن بین 6 تا 12 ماهگی شبیه برنامه زیر است:
بیداری، تغذیه نمودن با شیر پس از صبحانه = 7صبح
ساعت چرت، بیشتر از 40-30 دقیقه نشود = 30 / 9 – 9 صبح
ناهار = 12 – 30 / 11
ساعت چرت، حداکثر تا دو ساعت= 30: 12 ظهر
تغذیه با شیر = 3 – 30 / 2 بعدازظهر
چرت کوتاه، در صورتی که در چرت قبلی کمتر از یک ساعت خوابیده باشد= 30: 4 بعدازظهر
عصرانه = 5 بعدازظهر
حمام = 30 / 6 – 6 بعدازظهر
خواب= 30 / 7 – 7 بعدازظهر
1) مترجم: همیشه باید در نظر داشت که تا پایان سن یک سالگی، شیر غذای اصلی شیرخوار است و غذای کمکی نباید مانع شیر خوردن کودک شود. این توصیه مربوط به شیرخوارانی است که در هر نوبت شیر کافی دریافت می کنند، در سایر موارد توصیه می شود بعد از شروع غذای کمکی، تعداد دفعات شیردهی مادر افزایش یابد تا غذا جایگزین شیر نشود.
2) مترجم: همان گونه که قبلاً ذکر شد این توصیه در مورد شیرخوارانی است که با انواع شیر مصنوعی تغذیه می شوند، آن هم در صورتی که رشد شیرخوارانی کافی باشد فقط برای چند شب می توان از این روش استفاده کرد.