بعضی موقعیت ها باعث ترس کودک می شوند، این موقعیت ها را آرام آرام به کودک معرفی کنید ولی به قدری ادامه ندهید که باعث ایجاد ترس شود. وقتی حالات هیجانی شروع شد و کودک در آستانه ی ترس قرار گرفت، کار خود را متوقف کنید و اجازه ندهید کودک وارد مرحله ی ترس شدید شود. به طور مثال کودک از اینکه او را به طرف بالا پرتاب کنید، می ترسد شما می توانید او را با دست بالا و پایین ببرید. بعد مقدار خیلی کمی او را بالا بیندازید ولی اگر دیدید این کار موجب ترس او می شود، او را بالاتر نیندازید. بعد از مدتی که این مرحله هیچ واکنش در او ایجاد نکرد، او را کمی بالاتر بیندازید.
اگر کودک به طور مداوم به ترس شدید دچار شود، ترسیدن را یاد می گیرد و مکانیسم بدن او به شکلی می شود که با دیدن موقعیت خطر، عکس العملهای شدید نشان می دهد. البته در بزرگسالان وضع فرق می کند. یکی از روش های کاهش ترس در بزرگسالان روش غرقه سازی (درمان انسدادی) می باشد، یعنی شخص را در بالاترین موقعیت ترس قرار می دهند مثلا شخصی که از آب می ترسد را داخل استخر می اندازند. این روش در بزرگسالان هم خطرناک است و ممکن است واکنشهای هیجانی به قدری شدید باشد که باعث توقف قلب و مرگ شخص شود. با این حال در بزرگسالان با بعضی روشها، و آزمایشات و مصاحبه های قبل از این کار،
می توان این روش را استفاده کرد. ولی این روش در کودکان اصلا مفید نیست و باعث یادگیری شدید ترس می شود.
چنانچه کودکی بی اختیار، دچار ترس شدید شد، نگزارید در آن موقعیت باقی بماند. خونسردی خود را حفظ کنید و با ترس کودک دچار هیجان نشوید، به آرامی کودک را از آن موقعیت دور نمائید و او را آرام کنید. مثلا هنگام شب کودک در گوشه ای تنها مشغول بازی است و شما او را ترک کرده اید، ناگهان برق می رود و همه جا تاریک می شود. کودک 5 / 1 ساله متوجه می شود که تنهاست و همه جا تاریک شده، این است که دچار ترس شدید می شود، شما کنار او بروید، سپس چراغی روشن کنید و برای آرام کردن کودک تا مدتی او را ترک نکنید و با او بازی نمائید. البته مواظب باشید که باعث تقویت ترس در کودک نشوید، مثلا بعد از ترسیدن ممکن است او را در آغوش بگیرید و بگویید نترس عزیزم و چنان محبت شدیدی ابراز کنید که کودک تا به حال آن را ندیده است. (جهت اطلاع بیشتر به بخش اول کتاب و بحث های مربوط به تقویت مراجعه نمائید.)
بعضی ترسها در کودک وجود ندارد ولی پدر و مادر با بیان آنها باعث ترس کودک می شوند. مثلا برای ساکت کردن کودک او را از «لولو«، «سگ همسایه«، «آدم خور«، «بچه دزد» و… می ترسانند. به طور کلی هر چیزی که باعث ترسیدن کودک شود را کنار بگذارید.