اگر چه شیرخوارانی که از شیر خشک تغذیه می کنند، بیشتر از شیر مادرخواران، گاز در شکمشان تولید می شود، اما تا زمانی که به او فرصت داده شود یک بار در حین غذا خوردن و یک بار در پایان آن باد گلو بزند، این مسأله مشکل ساز نمی شود. چنین تصور می شود شیرخواری که از شیر خشک تغذیه می کند و بعد از تغذیه هر 30 میلی لیتر شیر، باد گلو می زند، کمتر دچار گاز شکم می شود. من خودم چنین موردی مشاهده نکرده ام، بلکه متوجه شده ام شیرخوار از این کار بسیار ناراحت می شود، چون بطری شیر به طور دائم از دهانش دور می شود. اگر شیرخوار شما که از شیر خشک تغذیه می کند، از دفع گاز شکم دچار ناراحتی می شود، نخستین نکته ای که باید به آن توجه کنید، میزان شیرخشک دریافتی و تعداد دفعات تغذیه اوست. نوزادی که از غذای آماده تغذیه می نماید، به ازای هر نیم کیلوگرم وزن بدنش به 75 میلی لیتر غذای آماده نیاز دارد. برای مشخص نمودن این که آیا شیرخوار خود را به میزان درست تغذیه می کنید، به جدول صفحه ی 34 مراجعه نمائید. من معتقدم تغذیه ی بیش از حد یکی از دلایل تولید گاز شکم به میزان بیش از حد معمول است. گاهی اوقات شیرخوار گرسنه به مقدار بیشتری شیر در روز نیاز دارد، اما اگر شیرخوار شما 150 میلی لیتر یا بیشتر از آن از میزانی که برای مصرف روزانه توصیه شده شیر بنوشد، به این معنی است که بیش از حد تغذیه نموده و در نتیجه دچار دردهای شدید ناشی از تجمع گاز شکم می شود. در صورتی که متوجه شدید شیرخوارتان از
تجمع بیش از حد گاز شکم رنج می برد، پیروی از دستورالعمل های زیر مفید خواهد بود.
– اگر اطمینان دارید شیرخوارتان با میزان شیر خشک متناسب با وزن بدنش تغذیه نموده، مورد بعدی که باید به آن توجه کنید نوع بطری مورد استفاده است. من به تجربه دریافته ام بطری های با گردن پهن که سر شیشه آن بزرگ نیست، به کاهش میزان هوایی که شیرخوار دریافت می کند کمک خواهد کرد.
– هنگامی که برای شیرخوار شیر خشک، تهیه می کنید لازم است به موارد زیر توجه ویژه ای مبذول دارید: طبق دستورات کارخانه که روی قوطی نوشته شده عمل کنید. بطری را خوب تکان دهید تا مطمئن شوید آب و پودر شیر خشک کاملاً با یکدیگر مخلوط شده اند.
– قبل از تغذیه نمودن شیرخوار، حلقه و سر شیشه را شل کرده و دوباره بپیچانید تا هرگونه هوای اضافی داخل شیشه خارج شود.
– مطمئن شوید که بطری به نحوی کج شده که در تمام طول شیرخوردن شیرخوار، سر شیشه پر از شیر است. شیرخوار را حین تغذیه و پس از آن در وضعیت عمودی نگه دارید، این کار به کاهش هوای دریافتی او کمک می کند.
– چند دقیقه شیرخوار را به پشت بخوابانید، سپس به آرامی او را بلند کرده و بنشانید، این کار به خروج هوای جمع شده کمک می کند.
همچنین می توانید شیرخوار را روی شکم بخوابانید و در حالی که سرش به یک طرف است، پشتش را به آرامی بمالید.
– بعضی از والدین می دانند قطره های بادشکن ویژه قولنج شیرخواری به دفع گاز بیش از اندازه شکم کمک می کند.
داروهای طبیعی دیگر پیشنهادی در این مورد شامل قطره ی گیاه بابونه(1) می باشد که حاوی بابونه، رازیانه و روغن لیمو است. چنانچه درمان سنتی یا جایگزین را استفاده می کنید، همیشه در مورد مقدار مناسب مصرف، با مراقبت بهداشت یا پزشک واجد شرایط مشورت کنید.
1) Windy pop.