سرانجام انتظار به پایان رسید و نوزاد متولد می شود. اکنون والدین از سلامت نوزاد خود آگاه شده اند. آنها بسیار خوشحال هستند و از نگرانی درآمده اند. والدینی که برای اولین بار صاحب فرزند شده اند، بسیار نگران بودند که نکند فرزند ما سالم نباشد. اکنون خبر سلامتی نوزاد، زیباترین خبری است که به آنها می دهند.
از این به بعد، والدین تمام تلاش خود را انجام می دهند تا شکر این نعمت بزرگ خداوند را به جا آورند. آنها سعی می کنند این امانت خداوندی را به خوبی پرورش دهند تا فرزندی سالم، قوی، زیبا، باهوش، مؤمن، با ادب و صالح شود.
مادر، مسئولیتی سنگین بر دوش خود احساس می کند. اوست که می تواند با تربیت صحیح، امکان رشد و بالندگی فرزندان خود را فراهم کند. مادر، قدری نگران است، آیا می تواند از عهده ی این مسئولیت سنگین برآید؟ با خود می گوید:
ز مادر است میسر بزرگی پسران
ولی برای این کار من باید:
یک روانشناس باشم تا کودکم و نیازهای عاطفی و روانی او را بشناسم.
یک معلم نمونه باشم تا مسائل مورد نیاز کودکم را به او آموزش دهم.
یک پرستار باشم تا در زمان بیماری، از کودک دلبندم، مراقبت کنم.
یک جامعه شناس باشم تا مسائل جدید اجتماعی را در تربیت او دخالت دهم.
یک متخصص دینی باشم تا اخلاق و احکام اسلامی را به او یاد دهم.
یک متخصص تغذیه باشم تا نیازهای غذایی کودکم را برآورده سازم.
امروزه بیشتر مادرها به اهمیت و نقش تغذیه در رشد و سلامتی کودک آگاهی دارند. آنها می دانند که تغذیه ی صحیح باعث رشد کودک از نظر جسمی و هوشی می شود. با تغذیه ی صحیح می توان از بسیاری بیماریها و ناتوانی های کودک جلوگیری کرد. مادران در مورد تغذیه ی کودک سؤالات زیادی دارند.
سؤالات آنها گاهی در مورد نوع غذای کودک می باشد. آنها می خواهند بدانند که چه غذایی به کودک دلبند خود بدهند؟ چه غذاهایی باعث رشد هوش کودک می شود؟ در زمان بیماری کودک، چه غذایی باید به او داد؟ ارزش کدام غذاها برای کودک بیشتر است؟ کودک در هر سنی به چه غذایی و چه مقدار نیاز دارد؟ و…
گاهی سؤالات به روش تغذیه ی کودک و رفتارهای کودک هنگام غذا خوردن مربوط است. چرا کودک ما بعضی غذاها را دوست ندارد؟ چه کار کنیم که کودک هنگام غذا خوردن بازیگوشی نکند؟ چرا با اینکه کودکم را خوب تغذیه می کنم؟ باز هم گریه می کند؟ چگونه به کودک بی اشتهای خود غذا بدهم؟ با چه روشی کودکم را به غذا خوردن تشویق کنم؟ و…
سؤالات دیگری هم در مورد مسائل جانبی تغذیه کودک وجود دارد. چگونه از دندانهای کودکم محافظت کنم؟ هنگام مسافرت چه غذایی به کودکم بدهم؟ هنگام برقراری جشن ها و ضیافت های کودکانه چگونه از دوستان کودکم پذیرائی کنم؟ آیا به کودکم اجازه ی روزه گرفتن بدهم؟ چگونه آداب غذا خوردن را به او آموزش دهم؟ و….
کتابی که پیش رو دارید، پاسخگوی سؤالات مادران در مورد تغذیه ی
کودکان می باشد. این کتاب راهنمای مادران برای تغذیه کودکان نام گرفته است تا چند موضوع را نشان دهد.
اول اینکه این کتاب جهت مادران نوشته شده است و بنابراین به زبان ساده می باشد و از بیان دلایل توصیه ها و مکانیسم ها و مسائل تخصصی خودداری شده است. فقط زمانی که در کتابهای دیگر، توصیه هایی مخالف انجام شده، برای اطلاع مادران مقدار کمی از دلایل توصیه ها نیز بیان شده است. دوم اینکه این کتاب به مسائل تغذیه ای می پردازد و از سایر مسائل صحبتی نمی کند، مگر اینکه با تغذیه ربطی داشته باشد. مثلا از آنجایی که داندانها در تغذیه مهم هستند و از طرفی تغذیه روی سلامت دندانها مؤثر است، محافظت از دندانها نیز بیان شده است. سوم اینکه این کتاب مربوط به تغذیه ی کودکان است و شامل تغذیه ی کودک از زمانی که متولد می شود تا پایان دوره ی دبستان می شود. البته ممکن است گاهی مسائل گفته شده مربوط به دوره ی نوجوانی باشد، آن بدلیل این است که امکان جدائی کامل مطالب نبوده است.
در این کتاب سعی کردم تا بیشتر مسائل مادران در مورد تغذیه ی کودکان را بیان کنم، بنابراین ناچار به تکرار بعضی مطالب از کتاب تغذیه مادران شدم و بعضی قسمتها، مشابه کتاب تغذیه ی مادران شده است. در پایان خداوند را سپاس می گویم که به این وسیله توانستم گامی در جهت راهنمایی مادران و پرورش کودکان بردارم.