جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چند نکته ی مهم در مورد غذای کمکی (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

1. شیر دادن به نوزاد، حتی در طول شب، همچنان ادامه پیدا کند. تعداد دفعات شیردهی و مدت زمان شیردادن را به میل نوزاد بگذارید. ممکن است که خود نوزاد با شروع غذای کمکی، دفعات کمتری شیر بخواهد ولی چنانچه با شروع غذای کمکی، به اجبار بخواهید شیردهی را کم کنید، ممکن است نوزاد نسبت به غذا بدبین شود و مشکلاتی در غذا خوردن او بوجود آید.

2. تا یکسالگی ابتدا به نوزاد شیر داده و سپس غذای کمکی را به او بدهید.

3. همزمان با شروع غذای کمکی، هر روز مقداری آب هم به کودک بدهید. در فصلهای گرم، جاهای گرمسیر، ابتلای کودک به اسهال و تب کردن، آب بیشتری نیاز دارد.

4. غذای کمکی را بوسیله ی فنجان یا قاشق به نوزاد بدهید و از شیشه و پستانک استفاده نکنید.

5. به غذای کودک نمک و فلفل اضافه نکنید.

6. اضافه کردن شکر یا ترشی به اندازه ای نباشد که طعم غذا را عوض کند.

7. همزمان با شروع غذای کمکی تا پایان 2 سالگی، هر روز بین دو وعده ی شیردهی، ده قطره آهن در عقب دهان کودک بچکانید و بعد از آن مقدار کمی آب یا آب میوه به او بدهید. بهتر است به ازای هر کیلو

وزن بدن نوزاد، یک قطره آهن داده شود. شیرخوارانی که با وزنی کمتر از 2500 گرم بدنیا آمده اند، از زمانی که وزن آنها به دو برابر وزن هنگام تولد رسید، قطره ی آهن شروع می شود. قطره ی آهن را می توانید با آب میوه مخلوط کرده و به نوزاد بدهید ولی از مخلوط کردن آب با شیر یا ماست خودداری کنید. اگر دادن قطره آهن به نوزاد سخت است می توان از شربت آهن که طعم مطلوبتری دارد استفاده نمود. در این صورت هر روز یک قاشق 5 / 1 میلی لیتری، شربت آهن به کودک بدهید.

8. مواد غذایی را یکی یکی به غذای کمکی نوزاد اضافه کنید. ابتدا یک ماده ی غذایی را به مدت 5 تا 7 روز به نوزاد بدهید، سپس در حالی که غذای اول را به او می دهید، غذای بعدی را شروع کنید و همین طور ادامه دهید.

9. روزهای اولی که به شیرخوار غذا کمکی می دهید، غذا را از دهان بیرون می ریزد. این کار به معنی بی میلی نوزاد به آن غذا نیست، بلکه نوزاد در حال یاد گرفتن غذا خوردن و یادگیری عمل بلعیدن، همچنین عادت به مزه ی غذاهاست.

10. پس از اینکه نوزاد غذا خوردن را یاد گرفت، اگر غذایی را دوست نداشت، آن غذا را به مدت یک هفته به او ندهید و سپس دوباره غذا را به او پیشنهاد کنید. به احتمال زیاد، غذا را می پذیرد. به هر حال هیچ گاه غذایی را به زور به نوزاد ندهید.

11. غذای کمکی را از مقدار بسیار کم در وعده های کم شروع

کنید. به تدریج تعداد وعده های غذای نوزاد را زیاد کنید به طوری که روزانه حدود هفت نوبت به او غذا بدهید. مقدار غذای هر وعده را نیز به تدریج اضافه نمائید.

12. در هر وعده ی غذایی، بعد از آنکه نوزاد میلی به غذا نداشت، غذا دادن به او را متوقف کنید و به زور به او غذا ندهید. اگر در نوزاد پس از خوردن غذایی حساسیت ایجاد شد، آن غذا را حذف کنید و تا دو سالگی به نوزاد ندهید.

13. اگر قبلا بوسیله ی شیشه و پستانک به نوزاد غذا داده اید، ممکن است از خوردن غذا با قاشق و فنجان امتناع کند. در این موارد، در طول روز، قاشق و فنجان خالی را در دسترس او قرار دهید تا با آنها بازی کند. به احتمال زیاد بعد از آن قاشق و فنجان را قبول می کند ولی اگر بعد از چند بار تلاش باز هم قبول نکرد، آنها را چند روز کنار بگذارید و سپس دوباره امتحان کنید.

14. در تهیه ی غذای کمکی بهداشت را رعایت کنید. غذایی را که برای نوزاد تهیه کرده اید در یخچال نگهداری کنید و هر وعده ی غذایی به اندازه ی نیاز یک وعده ی نوزاد، از آن گرم کنید. بعد از 24 ساعت باقیمانده ی غذا را دور بریزید و غذای جدید تهیه نمائید.