در پایان دوسالگی می باید شیردهی به نوزاد قطع شود. البته
مدتها پیش از قطع شیردهی زمان از شیرگیری نوزاد شروع شده است و با قطع شیردهی، مرحله ی از شیرگیری، به پایان می رسد. بعضی از نوزادان به تدریج خود را از شیر می گیرند و سپس به راحتی شیرخوردن را قطع می کنند ولی بعضی دیگر این کار را به سختی انجام می دهند. به هر حال از شیرگیری در زندگی عاطفی نوزاد یک اتفاق مهم محسوب میشود.
از شیرگیری نوزاد باید به تدریج انجام شود. ابتدا فواصل بین شیردهی را زیاد کنید و سپس شیردهی در طول شب را قطع نمائید. کم کم فقط در پنج وعده و آن هم پس از دادن غذای کمکی به نوزاد شیر دهد. بعد از آن شیردهی در صبح را قطع نمائید و پس از دو هفته شیردهی بعد از ظهر را نیز قطع کنید. در طول این مدت هر گاه کودک تمایل به شیر خوردن دارد، او را به زور از خود دور نکنید. اگر به کودک غذای کافی بدهید و محبت و نوازش او را فراموش نکنید، کمتر درخواست شیر می کند.
قبل از قطع کامل شیردهی مطمئن شوید که کودک در پنج نوبت و به میزان کافی غذا می خورد. هنگامی که قصد دارید شیردهی را به طور کامل قطع کنید مواظب باشید که همزمان با گرمای شدید هوا، نیش زدن دندان، بیماری کودک و… نباشد.
قبل از قطع شیردهی، زمانهایی غیر از زمان شیر دادن نوزاد را در آغوش بگیرید و به او محبت کنید. بعد از قطع شیردهی هم محبت به
نوزاد را ادامه دهید.
برای قطع شیردهی نیاز نیست که به نوزاد بگویید، شیر تلخ شده است و یا نوزاد را بترسانید و یا به او بگویید که لولو شیر تو را خورده است و یا او را با زور از خود دور کنید. همچنین نیازی نیست که کودک به پستانک عادت دهید. بهتر است ابتدا خود را از شیر دادن بگیرید، یعنی مطمئن شوید که نمی خواهید به نوزاد شیر دهید و این کار را می توانید به راحتی انجام دهید. بعضی از مادران در از شیرگیری نوزاد شک دارند. ممکن است فکر کنند که این کار به نوزاد صدمه می رساند، شاید هم به رابطه با نوزاد و شیردادن به او عادت کرده اند. بنابراین ابتدا خود را آماده کنید و مطمئن باشید که بدون اینکه هیچ ضرری به نوزاد یا رابطه ی شما با او برسد، می توانید به راحتی نوزاد را از شیر بگیرید.
زمانی که موقع قطع کامل شیر فرا رسید، با قاطعیت شیردهی را قطع کرده و به نوزاد شیر ندهید. در این زمان وقتی که نوزاد تقاضای شیر کرد با صراحت به او بگویید که نه، شیرخوردن دیگر بس است، تو بزرگ شده ای و دیگر نیازی به شیر خوردن نداری. بعد از گفتن این حرف نوزاد را در آغوش بگیرید و او را نوازش کنید. می توانید بعد از اینکه نوزاد تقاضای شیر کرد و حتی قبل از اینکه تقاضای شیر کند و شما می دانید که چند لحظه ی دیگر تقاضای شیر می کند، او را در آغوش گرفته و در حال نوازش او به او بگویید که بزرگ شده است و
دیگر نباید شیر بخورد. اگر گفت که دوست دارد شیر بخورد، فنجانی از شیر برای او تهیه کنید و به او بگویید حالا که بزرگ شده ای باید با فنجان شیر بخوری.
ممکن است که نوزاد تا چند روز بهانه گیر شود و در گوشه ای نشسته، گریه کند. هیچ نگران این موضوع نباشد. به زودی نوزاد به حال اول بر می گردد.
گاهی ممکن است مجبور شوید که به طور ناگهانی و قبل از دو سالگی شیر را قطع نمائید. در این گونه موارد به نوزاد محبت زیادی بکنید و هر قدر هم که نوزاد لج بازی کرد و بهانه گرفت، از دست او عصبانی نشوید و او را دعوا نکنید. بعد از سه روز کم کم هنگام لج بازی کردن و بهانه گیری کودک به او توجه نکنید تا در آینده لوس نشود.
اگر لج بازی و بهانه گیری نوزاد بیش از یک هفته طول کشید. هنگام لج بازی و بهانه گیری، بدون اینکه او را دعوا کنید یا به او بگویید که دوستت ندارم، به او محل نگذارید و هیچ توجهی به او نکنید. می توانید به گوشه ای دیگر بروید و با شخصی شروع به صحبت کنید یا شروع به بازی کردن با اسباب بازی نمائید. اگر دیدید نوزاد تمایل دارد پیش شما بیاید، او را دعوت کنید و با او مشغول بازی شوید و توجه زیادی به او بکنید. اگر نوزاد داد و فریاد کرد، اصلا عکس العمل نشان ندهید وحتی به او توجهی نکنید. اگر به طرف
شما آمد و شروع به مشت زدن کرد، بدون توجه به او از او دور شوید و یا اتاق را ترک کنید. چنانچه شروع به ریختن وسایل کرد، بدون توجه به او یا دعوا کردن او وسایل و لوازم را از دسترس او دور نمائید. بعد از اینکه سر و صدای نوزاد قطع شد، به سراغ او بروید و با او صحبت کنید و او را نوازش نمایئد. ولی اگر با این کار شما لج بازی را شروع کرد، شما هم بی توجهی را شروع کنید. مطمئن باشید که پس از حداکثر سه روز رفتار کودک کاملا طبیعی می شود.
سایر مسائل مانند منحنی رشد، مواظبت از دندانها و…. در فصل سوم آمده است.