جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سخن ناشر (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

کسانی که دارای مطالعات اسلامی هستند همه به این نکته وقوف دارند که کودکان معصوم با فطرتی پاک و زلال به دنیا قدم می گذارند و از هر نوع انحراف و آلودگی برکنارند؛ زیرا خداوند متعال انسان را کرامت بخشیده و علاوه بر عقل و خرد، روحیات انسانی و مکارم اخلاق را بالقوه در عمق وجود کودکان قرار داده است. همان گونه که بچه مرغابی وقتی در آب قرار می گیرد به طور غریزی به شنا کردن می پردازد، کودک نیز بر اساس فطرت جز درستی و راستی و عفت و حیا چیز دیگری را بلد نمی باشد.

اولین جایگاهی که قوای کودک آرام آرام به فعلیت تبدیل می شود، محیط خانوادگی است. بدیهی است بعد فیزیکی خانواده مورد نظر نیست، بلکه تعامل و رفتار و برخورد زن و شوهر با یکدیگر است. اگر از نظر اخلاقی ایراد و اشکالی در نحوه ی رفتار زن و شوهر مشاهده نشود، نوار قلبی و فکری کودک با بدآموزی ها آشنایی پیدا نمی کند و همه ی روحیات ارزنده انسانی از عمق وجود کودک، یکی پس از دیگری به فعلیت رسیده و انسانی شایسته و متعالی قدم به عرصه اجتماع می گذارد و طبق فرمایش الهی: «من احیا نفسا فکانما

احیا الناس جمیعا«، افراد جامعه هم ساخته و پرداخته خواهد شد.

روی این اصل لازم نیست پدران و مادران، کودکان خود را با اصول انسانی آشنا سازند؛ بلکه همین مقدار که روحیات زشت و نازیبا را به کودک انتقال ندهند؛ کودک بر اساس فطرت، خود به خود ساخته و پرداخته خواهد شد. پیامبر اسلام (ص) می فرمود:

»کل مولود یولد علی الفطرة«

هر کودکی بر فطرت الهی متولد می گردد.

عقیده ما این است که به جای تعلیم و تربیت کودکان در درجه ی اول باید پدران و مادران را با وظایف شرعی و عقلی آشناتر ساخت تا در پرتو عمل کردن به دستورات سودمند و حیات بخش اسلام محیط خانوادگی سرشار از صفا و صمیمیت و درستی و راستی و ایثار و کرامت گردد تا در چنین شرایط و زمینه ی مناسب و مساعدی استعدادهای درونی و روحیات ارزنده ی انسانی در کودکان شکوفا شود.

ناگفته نماند وقتی زمینه ی مساعدی در محیط خانوادگی فراهم نگردد و رفتار و کردار زن و شوهر از اصول اخلاقی به دور باشد، بسیاری از ذخایر ارزنده و نهفته ی کودکان مدفون مانده و استخراج نمی شود.

جای شکر و سپاس است که سازمان مرکزی انجمن اولیاء و مربیان از مدت ها قبل به این نکته اساسی وقوف یافته است که: تا خانواده ها ساخته نشوند از تربیت کودکان اثری مشهود نخواهد شد؛ لذا گردانندگان و مدیران سازمان مرکزی، همه ی نیروی خود را بسیج کرده اند تا به وسیله ی کلاسهای آموزش خانواده، پدران و مادران را با

اصول تربیتی و اسلامی آشناتر سازند؛ زیرا باور داریم، هر قدر خانواده ها با تعالیم ارزنده ی اسلامی بیشتر و عمیق تر آشنایی پیدا کنند صفا و صمیمیت و طراوت و نشاط زندگی مشترک، کامل تر و ملموس تر خواهد بود، و زمینه های رشد و تعالی فرزندان وسیع تر و سریع تر فراهم خواهد آمد.

کتاب حاضر مجموعه ای از نظرات مفید و سودمند اسلامی است که به طور متفرقه در کتاب های ارزنده ی مرحوم آیة الله شهید مطهری (قدس سره) وجود داشته است. تردید نداریم که شهید بزرگوار استاد مطهری یکی از دانشمندان بنام و از متفکران عمیق و صاحب نظر اسلامی به شمار می آمده است. به یقین می توان ادعا کرد، این دانشمند و متفکر اسلامی به بهترین وجه توانسته است نکات دقیق و ظریف تربیت اسلامی را با بیانی روشن و مستدل در کتاب ها و نوشته های خویش منعکس سازد. اعتقاد راسخ داریم که مطالعه ی مطالبی که در کتاب «سیمای کودک، نوجوان و جوان» جمع آوری شده برای خانواده ها مفید و سودمند خواهد بود.

در خاتمه از تلاش و زحمات بی شائبه برادر ارجمند جناب حجة الاسلام رجالی تهرانی صمیمانه تشکر و امتنان نموده، توفیقات بیشتری را برای ایشان از خداوند متعال خواستاریم.

سازمان مرکزی انجمن

اولیاء و مربیان