بعد از آنکه متوجه شدیم که تلویزیون زمان زیادی از زندگی را به خود مشغول می کند، این سؤال پیش می آید که چه اشکالی دارد؟ تلویزیون دارای فواید زیادی است و برنامه های آموزنده ای نشان می دهد، پس چرا نگران زیاد شدن ساعات تماشای تلویزیون باشیم؟ تماشای زیاد تلویزیون اثرات بدی دارد که به بعضی از آنها اشاره می نماییم.
1- تماشای زیاد تلویزیون باعث آسیب به چشمها می شود. هر چه قدر
فاصله تا تلویزیون نزدیک تر باشد، ضرر آن بیشتر است، خاموش کردن چراغها و تماشای تلویزیون در فضای تاریک، آسیب بیشتری به چشمها می رساند.
2- تماشای زیاد تلویزیون باعث می شود تا کودک وقت کمتری را صرف بازی نماید. کم شدن بازی در کودکان، بسیار خطرناک است و باعث آسیب های زیادی به رشد و یادگیری کودک، می گردد.
3- تلویزیون باعث قطع شدن ارتباط کودک با دنیای اطراف می گردد. اگر این موضوع، زمان زیادی طول بکشد یعنی کودک مدت زیادی را صرف تماشای تلویزیون کند، دنیای اطراف را به خوبی نمی شناسد و دچار نقص رشد شناختی می گردد.
4- صرف زمان زیاد برای دیدن تلویزیون باعث کم شدن ارتباط والدین و کودک می شود. کم شدن ارتباط در زمینه های مختلف صورت می گیرد و هر کدام از آنها اثرات نامطلوب مربوط به خود را دارند. کم شدن ارتباط عاطفی باعث مشکلات روانی مانند افسردگی می شود. کم شدن قصه خواندن و تعریف داستان، باعث کاهش رشد هوشی و اخلاقی کودک می گردد. کم شدن ارتباط کلامی و سخن گفتن باعث سست شدن بنیان خانواده و کشیده شدن کودک به سمت انحرافات اجتماعی می شود، از طرفی توانایی سخن گفتن و ارتباط کودک را کم می نماید.
5- تلویزیون جلوی تخیلات کودک را می گیرد. ممکن است بگویید، این دیگر صحیح نیست، چرا که تلویزیون تخیل را افزایش می دهد. ولی اگر کمی فکر کنید متوجه می شوید. تلویزیون به جای کودک به تخیل می پردازد و خیالات تهیه کننده را به کودک القا می کند، این موضوع باعث می شود تا تخیل خلاق کودک کم شود و کودک خلاقیت خود را از دست بدهد. البته این موضوع زمانی صحیح است که بیشتر وقت کودک صرف تماشای تلویزیون شود، در حالی که دیدن تلویزیون اگر مناسب باشد، این موضوع پیش نمی آید. به عنوان مثال پس از اینکه یک سریال مدتی پخش شد، به کودکان نگاه کنید و ببینید آنها چگونه تکه کلامهای بازیگران را تقلید می کنند و اگر این مسأله به مقدار زیادی شود، باعث می شود که کودکان حتی در جذابیت کلام هم نتوانند ابتکار داشته باشد.
6- صرف وقت زیاد پای تلویزیون باعث می شود تا کودک از تکالیف مدرسه، باز بماند و دچار افت تحصیلی شود.
7- کودک فقط برنامه های مخصوص کودکان یا برنامه های آموزنده را تماشا نمی کند، بلکه به تماشای انواع برنامه ها می پردازد. برنامه هایی وجود دارند که برای کودکان و حتی بزرگان مفید نیستند و بدآموزی دارند. به طور مثال پیامهای بازرگانی بین برنامه ها به تبلیغ پفک می پردازند و باعث میل کودکان به پفک می شود و زیانهایی دارد. قهرمان فیلم سینمایی شخصی
است که سیگار می کشد و در نوجوان میل به کشیدن سیگار را بوجود می آورد. مشکلات و مسائل زندگی مطرح می شود که برای بزرگسالان مفید است ولی در کودکان امید به آینده و میل به پیشرفت را از بین می برد و…
مواردی که گفته شد، تعدادی از ضررهای تماشای زیاد تلویزیون بود البته کمی تماشای تلویزیون مفید است. تلویزیون اگر جای سایر فعالیت ها را نگیرد و برنامه های مناسب آن به کودک نشان داده شود، یکی از وسایل مفید است.
به طور کلی بهتر است که کودکان زیر هفت سال، بیش از یک ساعت در روز و کودکان بالای هفت سال، بیش از دو ساعت در روز به تماشای تلویزیون نپردازند.