جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سحر خیزی (1)

زمان مطالعه: 4 دقیقه

اعتقاد من بر این است که نحوه برخورد والدین با صبح زود بیدار شدن نوزادشان در طول چند ماه نخست، در این که نوزادشان سحر خیز شود یا نه تعیین کننده است. به تجربه من، همه نوزادان و بچه ها بین ساعات 5و6 صبح از خواب سبکی برخوردارند.

در طول هفته های اولیه، نوزادی که بین ساعت 2 و 30: 2 بامداد بیدار شده و شیر می خورد، ممکن است بین ساعات 5 و 6 صبح هم بیدار شود و واقعاً احتیاج به شیر خوردن داشته باشد.

بعضی از این نوزادان دوباره بعد از شیرخوردن یک یا چند ساعت دیگر می خوابند، ولی بعضی هم بیدار می مانند.

یکی از دلایل اصلی این که بعضی از نوزادان دیگر نمی خوابند، این است که چون این زمان به صبح نزدیک است، والدین این نوبت شیردهی را مانند شیردادن به هنگام روز تلقی می کنند، از این رو نوزاد آن ها هیجان زده شده و به فعالیت واداشته می شود.

من همواره با بیداری های نوزادان قبل از ساعت 7 صبح، مانند بیداری های شبانه برخورد می کنم. اگر نوزاد احتیاج به شیرخوردن داشته باشد، من این کار را با استفاده از یک چراغ خواب کوچک و بدون صحبت کردن یا نگاه کردن به چشم نوزاد و خیلی سریع و بدون سر و صدا انجام می دهم و همیشه نوزاد را برای خواب به سر جایش بر می گردانم که تا ساعت 7 تا 30: 7 صبح بخوابد و حتی اگر این خواب فقط 10 تا 15 دقیقه دیگر باشد.

تا آن جا که ممکن است سعی می کنم پوشک شیرخوار را عوض نکنم زیرا این کار او را بیشتر بیدار می کند. اگر نوزادی بین ساعات 3 تا 4 صبح بیدار شده و شیرخورده، بیداری ساعت 6 او کمتر به دلیل گرسنگی است. این زمان تنها زمانی است که من توصیه می کنم والدین کمک کنند تا فرزندشان دوباره بخوابد.

در این مرحله، مهم ترین مسئله این است که شیرخوار را دوباره به سرعت بخوابانیم، حتی اگر با نوازش و بغل کردن باشد، به طوری که تا ساعت 7 صبح بخوابد.

در این جا عوامل اصلی سحر خیزی نوزادان تا سن 6 ماهگی عنوان می گردد:

– گرسنگی همواره باید به عنوان اولین عامل سحر خیزی نوزادان در نظر گرفته شود. در مورد

نوزادان زیر 2 ماه که در نیمه های شب (یعنی بین ساعات 1 بامداد تا 5 صبح) بیدار می شوند، عامل اصلی بیداری اغلب گرسنگی است. در بیشتر موارد والدین با تصور این که کمتر شیردادن نوزاد در نیمه شب، سریع تر به حذف این وعده کمک می کند، تمایل دارند که نوزادشان را شب ها تحت فشار قرار دهند. این وعده نیمه شب تا زمانی که نوزادشان نشان نداده که تا ساعت 7 صبح و حداقل به مدت یک هفته آرام و راحت می خوابد، نمی تواند حذف شود. در این زمان با در نظر گرفتن این که نوزاد تا 7 صبح می خوابد و افزایش وزن هم دارد، می توان هر چند شب یک بار مقداری از شیر را کم کرد. برای نوزادان 2 تا 4 ماهه که در طول شب کامل می خوابند، کم بودن میزان شیر در ساعت 10شب، اغلب عامل سحرخیزی است و برای رفع این مشکل باید نوزاد در آن وعده شیر بیشتری بخورد. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند، ممکن است بعد از خوردن هر دو پستان باز هم احتیاج پیدا کنند که از شیر دوشیده شده یا یک شیشه شیر خشک کمکی استفاده کنند.

– وقتی شیرخوار به سن 4 ماهگی یا بیشتر می رسد، برخی از والدین بدون این که غذای جامد کافی در تغذیه او اضافه کرده باشند، شیر ساعت 10 را حذف می کنند. قبل از حذف یک وعده شیر باید مطمئن شوید که شیرخوارتان دست کم به صورت 2 هفته با غذای جامد کنار آمده است(1) در این زمان می توانید با اطمینان از این که نوزادتان در این وعده شیر کمی می خورد، آن را حذف نمائید. وقتی شیر وعده ساعت 10 شب حذف گردد، ممکن است نوزاد سحر خیز شود، زیرا ساعت 7 شب شیر کافی نخورده است. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند ممکن است در وعده 7 شب به 30 میلی لیتر (برابر 1 انس) شیر بیشتر نیاز داشته باشند. در مورد شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می شوند نیز اگر هر دو سینه را مکیده باشند ممکن است، لازم باشد با مقداری شیردوشیده شده مادر نیز تغذیه شوند.

– در طول 2 تا 3 ماه اول، باید نوزاد در وعده ساعت 10 شب، حداقل به مدت 1 ساعت کاملاً بیدار شود. اگر نوزاد به طور منظم به مدت حداقل یک هفته تا ساعت 7 صبح می خوابد، می توانید به تدریج وعده ساعت 10 را حذف نمایید. حذف این وعده هر سه شب یک بار به مدت 10 دقیقه، باعث می شود شیرخواران همچنان تا ساعت 7 صبح بخوابند و تضمینی است برای این که بعدها فرزند

شما صبح زود بیدار نشود. اگر شیرخواری بالای 4 ماه است و در وعده ساعت 10 شب مقدار کمی شیر می خورد و با غذای جامد خوب کنار آمده، می توان این وعده را حذف نمود. هنگامی که وعده ساعت 10 شب حذف می گردد، مهم ترین کار این است که به او کمک کنید تا ساعت 7 شب بیدار بماند.

– عامل مؤثر دیگر بعد از گرسنگی در مورد سحرخیزی شیرخواران، نفوذ نور از اطراف و کنار پرده ها یا بالای میله پرده هاست. پژوهش ها نشان می دهند که مواد شیمیایی مغز در تاریکی به گونه ای دیگر عمل می کنند و مغز را آماده خواب می نمایند.

بنا به تجربیات من، حتی کوچکترین رخنه و نفوذ نور می تواند شیرخواری که بین ساعت 5 تا 6 صبح خواب سبک شده را کاملاً بیدار کند. شکاف های بزرگ که جریان نور را از زیر در به داخل می آورند و نیز سایر عوامل از جمله باز گذاشتن در و روشن بودن یک چراغ خواب کوچک می توانند مشکل آفرین باشند.


1) مترجم: تا پایان سن 6 ماهگی، تغذیه شیرخوار باید به طور انحصاری با شیر مادر باشد، این توصیه مربوط به مواردی است که بنا به دلایل خاص، غذای کمکی زودتر شروع شده باشد.