جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بهداشت روانى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بهداشت روانى داراى دو تعریف است:

در تعریف اول، بهداشت روانى به معناى سلامت فکر است و منظور نشان دادن وضع مثبت و سلامت روانى و راههاى دست یابى به آن است که در تکامل فرد و اجتماع نقش مؤثرى را مى‏توان به عهده گیرد.

در تعریف دوم، منظور از بهداشت روانى عبارت از، رشته‏اى تخصصى از بهداشت عمومى است که در زمینه کاستن بیماریهاى روانى و پیشگیرى از این بیماریها فعالیت مى‏نماید.

در هر دو مفهوم بهداشت روانى، نقش فرهنگ، آداب و رسوم خانوادگى و اجتماعى و شرایط محیطى مورد تأکید قرار مى‏گیرد. براى ما که در یک محیط اسلامى زیست مى‏نماییم. بهداشت روانى مفهومى اختصاصى دارد، زیرا وقتى پیامبر اکرم صلى الله علیه و اله مى‏فرماید:

«انما بعثت لا تمم مکارم الاخلاق»

یعنى من براى تکمیل اخلاق پسندیده مبعوث گشته‏ام.(1)

در حقیقت سراسر آموزشهاى دینى او چیزى جز آموزش‏هاى بهداشت روانى نیست. با قاطعیت مى‏توان گفت که آموزشهاى اسلامى بهترین وسیله هم در پیش گیرى بیماریهاى روانى و هم دستیابى به تکامل روانى مى‏باشند.

هدف اول را از راه افزایش ظرفیت روانى افراد و سالم سازى محیط، از طریق تحریم مشروبات الکى و مواد مخدر، برداشتهاى منطقى و واقع بینانه نسبت به امور جنسى، شرطى کردن افراد نسبت به اقناع طبیعى غریزه‏ى جنسى از طریق ازدواج و ایجاد تنفر نسبت به انحرافهاى جنسى، دستورات اکید نسبت به جلوگیرى تولید مثل مبتلایان به بیماریهاى روانى که همراه با قطع ارتباط با واقعیت هستند و عقب مانده‏هاى هوشى و صدها دستور اخلاقى، حقوقى و جزائى که همگى به بهتر کردن محیط خانواده و اجتماع کمک مى‏نمایند انجام مى‏دهد.

تکامل روانى: که در تعریف دوم بهداشت روانى مطرح شده است در حقیقت فلسفه‏ى زندگى از دیدگاه مکتب اسلام است که با کمال صراحت در قرآن مجید ذکر شده است.

وَ إِذا سَأَلَکَ عِبادی عَنِّی فَإِنِّی قَریبٌ أُجیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ فَلْیَسْتَجیبُوا لی‏ وَ لْیُؤْمِنُوا بی‏ لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُونَ(2)

«هنگامى که بندگانم از تو درباره‏ى من سؤال کنند بگو من نزدیکم، نزدیکتر از آنچه تصور کنید من دعاى دعا کننده را به هنگامى که مرا مى‏خواند اجابت مى‏کنم. بنابراین باید بندگانم دعوت مرا بپذیرند به من ایمان آورند باشد که راه خود را پیدا کنند و به مقصد برسند.(رشد یا بند)

ارتباط خالص با خالق هستى(از طریق دعا و نیایش و عمل صالح)در عین حال که آرامش را پدید مى‏آورد و در فعالیتهاى مغزى انسان یک نوع شگفتى و انبساط باطنى و گاهى روح قهرمانى و دلاورى را تحریک مى‏کند. صفاى نگاه، متانت رفتار، انبساط و شادى درونى، چهره پر از یقین، استعداد هدایت، و نیز استقبال از حوادث، اینهاست که از وجود یک گنجینه‏ى پنهان در عمق روح ما حکایت مى‏کند.

از همه گذشته دعا یک نوع عبادت و خضوع و بندگى است و انسان به وسیله دعا توجه‏ى تازه‏اى به ذات خداوند پیدا مى‏کند.

پزشکان روان دریافته‏اند که دعا و نماز و داشتن یک ایمان محکم به دین، نگرانى و تشویش و هیجان و ترس را که موجب نیم بیشترى از ناراحتیهاى ما است برطرف مى‏سازد.

چنانچه مشاهده مى‏شود، نتیجه‏ى ایمان به خدا و ارتباط با خالق هستى، رشد و تکامل مى‏باشد، و در حقیقت مقصود از دعوت پیامبران الهى و پذیرش آن توسط مردم، دستیابى به تکامل روانى است.


1) نهج الفصاحه، ص 191.

2) بقره، آیه 186.