جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

روان شناسى رشد در دوره ابتدایى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دوره‏ى سوم کودکى معمولا از حدود 6 سالگى تا 11 سالگى ادامه مى‏یابد. در این دوره شخصیت کودک سازمان یافته‏تر و پیچیده‏تر مى‏شود و کودک به صورت فردى مستقل در مى‏آید. تغییرات شگرف و رشدى سریع از نظر جسمانى و تواناییهاى ذهنى و روانى و نیز قابلیتهاى اجتماعى در کودک به وجود مى‏آید.

هرگاه رشد کودک متناسب با سن او باشد، به نظر مى‏رسد که

او برخوردار از سازگاریهاى لازم است و انتظارات اجتماعى را برآورده مى‏سازد.

بین رشد جسمانى و روانى، بلکه در رشد جسمانى اندامهاى مختلف بدن و ابعاد گوناگون رشد ذهنى، روانى نیز هماهنگى وجود دارد.

بنابراین وظیفه‏ى اولیاء و مربیان است که در خانه و مدرسه، زمینه‏هاى مساعد رشد و تکامل مطلوب کودک را هر چه بیشتر و بهتر فراهم آورند. زیرا عدم هماهنگى، زمینه مساعدى براى ایجاد درگیرى و ناراحتیهاى روحى و روانى و برهم زدن سلامت روح که در نهایت منجر به بیمارى جسمى مى‏شود را به وجود خواهد آورد.

کودک در این دوره از طریق تجربیات ذهنى و حواس خود براى درک و شناخت هر چه بهتر به جست و جو پرداخته، یافته‏هاى خویش را براى ارزیابى – استدلال و تفکر، در حافظه ذخیره مى‏کند.

رفتار شناختى کودک حسى و حرکتى است با افزایش وسعت تفکر که عمدتا توسط سعى و تلاش کودک انجام مى‏گیرد.

کودک به عمق کارى که انجام مى‏دهد مى‏نگرد و آن را طبقه بندى و تفکیک نموده به جاى توجه به ظاهر اشیاء به واقعیت آنها مى‏پردازد.

لذا پدر و مادر که بهترین و مهمترین الگو براى فرزندان مى‏باشند باید صفات و کمالات اخلاقى را عملا به آنها یاد بدهند.

زیرا نقش بستن بر ذهن کودک همچون نقش بر روى سنگ مى‏باشد.

رسیدن به سن دبستانى براى کودک به منزله ورود به یک دنیاى جدید و گسترده و دست یابى به یک شبکه‏ى ارتباطات اجتماعى است.

خانه، مدرسه، همسایگى، گروه همسالان و اجتماع تعامل و تأثیر پذیرى متقابل دارد که این امر به پیشرفت و تکامل کودک مى‏انجامد.

سعى و تلاش مثبت و متعالى در این دوره راهگشاى رشد و نمو سالم اجتماعى کودک است.

چنانچه انتظارات محیط اطراف از او شدید، نامعقول، ناگهانى، مبهم، سنگین‏تر از تواناییها و خشک و بى روح باشد. بى شک کودک را وادار به لجاجت – مبارزه – پرخاشگرى – مقاومت مى‏نماید و در نتیجه این درگیریهاى روحى و روانى سلامت و بهداشت او را نامتعادل مى‏کند.

و عوارض غیر قابل جبرانى را در او پدید مى‏آورد.

روابط والدین با کودک و روابط خواهر و برادر با کودک یکى از عوامل مهم و مؤثر در شکل گیرى شخصیت و رشد عاطفى اوست.

بسیارى از خصوصیات آنان مانند صداقت، صمیمیت، نوع دوستى، کمک و همیارى، رقابت و حسادت و از همه مهم‏تر مسائل اخلاقى و معنوى دینى… را مى‏آموزد.

اثر روانى این رابطه بیشتر میان سنین 3 تا 9 سالگى است.

هر اندازه روابط کودک با خواهر و برادر و والدین صمیمانه‏تر و محبت آمیزتر باشد کودک از آرامش روانى و اعتماد به نفس بیشترى برخوردار خواهد بود. و برعکس هر چه رابطه خصمانه‏تر، نامعقولانه‏تر باشد، کودک اعتماد به نفس خود را از دست مى‏دهد، دچار آشفتگیها و درگیریهاى روحى و در نتیجه بیماریهاى روانى و جسمانى را در پى خواهد داشت. و اگر توجه نشود ممکن است عوارض وخیم‏ترى و غیرقابل جبرانى را به بار بیاورد. لذا اولیاء و مربیان باید با عمل خود افراد را به نیکیها دعوت کنند نه با زبان)