شرکت های تولید کننده ی انواع شیرهای خشک برای استفاده های شخصی خود و نیز برخی از ناآگاهان، شایعاتی پراکنده کرده اند که شیر دادن از راه مکیدن پستان به وسیله ی نوزاد، اندام مادران را خراب می کند. نویسنده برای تالیف این کتاب که فقط خدمتی است به نوزدان بی گناه و بی دفاع و محروم از مزایای شیر مادر- که این امر، حق مسلم آنان است و قرآن کریم در چند جا به صراحت متذکر آن گردیده است و حتی بعضی از روایات، کمتر از دو سال شیر دادن را نوعی ستم ناروا از طرف والدین، به خصوص مادران به نوزدان قلمداد فرموده اند- آیات و روایات و کتب علمی روز را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. بر این اساس، این موضوع را نیز به خوبی بررسی می کنیم تا نگرانی مادران در این باره نیز رفع شود و پندارهای واهی و غیر علمی برخی از آنان نیز تصحیح گردد.
»شیر دادن به کودک سبب می شود که مادر زیبایی اندام خود رابعد از زایمان با سرعت بیشتری به دست آورد. مثلاً ثابت شده است در زمانی که مادران، بعد از زایمان، بچه ی خود را به پستان می گیرند، رحم که در زمان آبستنی 20 برابر بزرگتر شده بود با سرعت بیشتر و ظرف مدت کمتری به حال عادی بر می گردد، به طوری که در اغلب موارد،
مادران انقباضات رحمی را به خوبی درک می کنند و حتی برگشت و فرو نشست آن را نیز حس می کنند. احتمالاً کودک هنگام مکیدن، اعصاب خاصی از نوک پستان را تحریک می کند که سبب انقباض رحم می شوند و با راندن خون از آن، مانع خونریزی های احتمالی بعد از زایمان می شوند و در نتیجه، رحم خیلی زودتر به وضع طبیعی بر می گردد.» (1)
مسأله ی شیر ندادن زنان به نوزدانشان ارمغانی بود که از غرب به کشورهای دیگر و متأسفانه بلاد اسلامی سرایت کرد، ولی خوشبختانه اخیراً آشنایی به مزایای شیر دادن به نوزاد بر ای خود مادران نیز حاصل شده است. اصولاً مادران علاقه ی خاصی به شیر دادن دارند و چنان چه مادری پیدا شود که به هیچ صراطی مستقیم نباشد و قلباً دوست نداشته باشد نوزادش را شیر دهد، اطرافیان نباید او را از راه زور و تحمیل و ترس و… وادار به شیر دادن کنند، مبادا مادر خود را همانند گاوی بداند که لازم باشد حتماً پستانش را در دهان گوساله اش بگذارد که اگر این طور باشد انزجاری در او ایجاد می شود که اثرات مخرب بسیار روی طفل خواهد گذاشت.
اسلام عزیز پیش بینی کرده است که اگر زنی حاضر به شیر دادن
نوزادش نشد، مرد حق ندارد او را به زور وادار به شیر دادن نماید. هر گاه زن اجرت شیر دادن به فرزندش را مطالبه کرد، مرد باید آن را بپردازد و حق ندارد زن شیرده ی دیگری را اجیر نماید.
زنانی که اجباراً سزارین می شوند نگرانی نداشته باشند؛ چرا که همانند سایر زنان شیرده می توانند به نوزاد خود شیر دهند. بعد از عمل، شیر در پستان ها جریان می یابد. معمولاً بعد از وضع حمل، زنان زود حیض نمی شوند و حیض شدن هیچ گونه ممانعتی برای شیر دادن نوزاد ایجاد نمی کند. با وجودی که کمتر دیده شده که در مدت تغذیه ی نوزاد، زنان دوباره آبستن گردند، باید گفت که آبستنی مجدد مانعی برای شیر دادن نوزادانشان نخواهد بود.
در مورد نوزادان نارس، مادران می توانند با دست یا شیر دوش های مخصوص، شیر خود را دوشیده و در ظرف های استریل ریخته و به بیمارستان برده و نوزاد نارس را با آن تغذیه نمایند.
گاه در اکثر تبلیغات بی اساس مادران را نگران می نمایند که مقدار د.د.ت موجود در شیر مادر برای اطفال شیرخوار خطرناک است و حال آن که این امر هیچ خطری ندارد و د.د.ت شیر مادران به حد نصاب و طبیعی است.
زنان می توانند در زمان حاملگی، سینه ها را به طرز مخصوصی بعد
از حمام با حوله ی نسبتاً خشن، آهسته چند بار ماساژ دهند و در صورت امکان، روزانه چند دقیقه ای سینه ها را در مقابل آفتاب و در معرض هوا قرار دهند و از پوشیدن کرست خودداری نمایند.
دکتر رابرت براولی در کتاب خود به نام «کمک های شوهر در زایمان» پیشنهاد می کند که مادران روزی چند بار سینه های خود را ماساژ دهند، روزانه یک تا دو بار نوک پستان را بین شست و انگشت سبابه گرفته، به آرامی چند بار بیرون بکشند و رها کند و هر بار آن را چند دقیقه در همان حال که کشیده اند نگهدارند و بعد از ماساژ از کرم های بی ضرر و ویتامینه استفاده کنند.
همان طور که پوست شکم در عده ای از مادران به سبب افزایش حجم ترک هایی بر می دارد سینه های بعضی از مادران نیز چنین می شود. به گفته ی دکتر براولی می توان این امر را با افتخار و به عنوان یک نشانه ی مادری و پرستاری فرزند پذیرفت. (2)
1) تغذیه با شیر مادر، ص 29.
2) مدرک پیشین، ص 77.