جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ویتامین های محلول در چربی (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

ویتامین A: این ویتامین علاوه بر نقش در بینایی، تولید مثل، سیستم ایمنی در تقسیم سلولی، تشکیل و رشد استخوان و دندان، بیان ژن، رشد و پیشرفت طناب نخاعی، اندامها، مغز، قلب و چشم ضروری است. در نتیجه، کمبود آن می تواند سبب نقص جنینی گردد.

نیاز روزانه به این ویتامین در زنان باردار و غیر باردار 770mcg (RE) یا 2564Iu می باشد. البته مقدار زیاد آن نیز سبب مسمومیت و در زنان باردار موجب سقط خود به خودی یا نقص نوزاد می گردد. در نتیجه دریافت بیش از حد ویتامین A در انسانها تراتوژن است (بیش از 3000µg / day) همچنین دریافت بیش از 10000Iu موجب اختلال سلول های سیستمی اعصاب جمجمه ای می گردد. این ویتامین در مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، لبنیات و جگر به وفور یافت می شود، همچنین پیش ساز آن در سبزی های زرد و نارنجی یافت می گردد.

ویتامین D: این ویتامین محلول در چربی می باشد و برای جذب کلسیم و استفاده از آن در استخوان ها مورد نیاز است و در فعالیت تعدادی از آنزیم ها نقش دارد.

میزان RDA مورد نیاز به این ویتامین در دوران بارداری و غیر بارداری 5 mcg / day است. این ویتامین جهت حفظ غلظت مناسب کلسیم، رشد مغز و سیستم ایمنی لازم می باشد.

ویتامین D از طریق جفت به همان میزان موجود در خون مادر به جنین انتقال می یابد. مقدار این ویتامین بر طبق وضعیت جغرافیایی فرد می تواند از تأثیر نور آفتاب بر بدن فرد نیز بدست آید و همچنین به میزان کم و متغیر فقط در کره، خامه، زرده تخم مرغ، شیر و جگر وجود دارد و بهترین منبع آن روغن کبد ماهی است و با قرار گرفتن 15 دقیقه در معرض نور مستقیم خورشید می توان نیاز بدن را تأمین نمود.

ویتامین E: به عنوان یک آنتی اکسیدان از پر اکسیداسیون چربی ها (بعنوان مثال چربی غیر اشباع در غشاء سلول) جلوگیری می کند. غلظت آن در دوران بارداری افزایش می یابد و بین میزان ویتامین E زمان تولد و غلظت این ویتامین در خون مادر ارتباط وجود دارد.

میزان نیاز به این ویتامین در زنان باردار و غیر باردار حدود 15 گرم ?- توکوفرول (RDA) می باشد. حداکثر میزان قابل تحمل در دختران باردار زیر 18 سال و زنان بین 19- 50 سال به ترتیب 800 mg / day و 1000 mg / day است. ترزیق ویتامین E قبل از وضع حمل نمی تواند از کمخونی همولتیک نوزاد پیشگیری کند در نتیجه بهترین راه جبران آن، دادن مکمل این ویتامین به نوزاد می باشد.

کمبود این ویتامین ناشی از سوء جذب آن می باشد و عواملی مثل مقدار مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع بر روی نیاز به این ویتامین اثر دارد. علائم کمبود آن شامل رنجوری عصبی محیطی و اختلال در سیستم عصبی- عضلانی و عروقی است. منابع ویتامین E دانه های روغنی به خصوص روغن جوانه گندم می باشد. بادام زمینی، زیتون و روغن ماهی نیز از منابع دیگر آن است.

ویتامین k: جزء ویتامین های محلول در چربی است و در مسیر انعقاد خون نقش دارد. کمبود آن سبب افزایش میزان خونریزی و دیربند آمدن خون می شود. حدود نیمی از ویتامین k مورد نیاز از طریق باکتری های موجود در روده تأمین می گردد و از علل کمبود آن اختلال در جذب است.

میزان نیاز توصیه شده در زنان باردار و غیر باردار بین 19- 50 سال 90 mcg / day می باشد. این ویتامین در حفظ سلامت استخوان ها بسیار مؤثر است.

میزان مورد نیاز این ویتامین از طریق غذا قابل تأمین است. منابع غذایی آن شامل برگ های سبز سبزیجات مثل کلم، کاهو و اسفناج می باشد.